Articles

Articles (7)

Article de Marta Montcada per a la Revista RE – setembre de 2015

Els éssers humans disposem de recursos il·limitats des de la pròpia capacitat de cognició, sense sospitar-ne encara el seu abast veritable.  Els conceptes, els valors i les diferents capacitats es desenvolupen a l’uníson si hi dediquem l’esforç necessari.

212 Sopar de l’hora europea, 16 d’octubre de 2014. Intervenció de Marta Montcada :

És realment un plaer estar aquí, coneixent la dimensió humana de diàleg i reflexió que promou l’Àmbit Maria Corral.  El tema de la bellesa que avui ens convoca, és interdisciplinari i alhora nexe d’unió d’altres conceptes concatenats.

Article per Francisco Javier Caballero
La pintura de Marta Montcada sorgeix de l’encreuament entre el cel i la terra, de l’abstracció i la naturalesa. Genera un ordre intern en les seves composicions que conjuga harmoniosament la concentració i l’expansió dels elements més enllà dels límits imposats pel suport de l’obra, amb moments d’una acció inesgotable.

マルタ・モンカーダ バイオグラフィー

絵画、銅版画、デッサン、彫刻を手がけるバルセロナ生まれのスペイン人女性芸術家。両親は共に画家であり美術の教師でもある。国立バルセロナ大学にて美術学士号を印刷技術専攻で取得。同大学卒業後、バルセロナ市内に銅版画およびシルクスクリーン印刷の工房「Binomi」の共同設立に参加。以降、数多くの銅版画、彫刻、絵画、デッサン、写真の国際芸術祭やコンテストへ精力的に参加。スペイン国内のみならず、ドイツ、スイス、アルゼンチン、日本において数多くの個展を重ね、作品の質を毎年着実に飛躍させている。特に過去十余年間の日本における個展、共催展、文化交流は、彼女の芸術家としての人生に多大なる影響を与えた。
Experiència personal sobre el voluntariat social al Japó
Article de Marta Montcada per a la revista RE nº68 octubre de 2011

Al Japó, el servei a la comunitat es comparteix entre els veïns de barris i pobles: en un centre o punt de reunió s’organitzen les tasques periòdiques que cal fer: la neteja de voreres i canals, recollida de brossa selectiva, trobades i entreteniment en les festes assenyalades, manteniment dels serveis i l’ordre, etc. També és el lloc on dirigir-se en cas de desgràcies naturals o situacions d’emergència (tot portant el material d’urgència a mà). Explico aquest fet perquè, al meu entendre, aquesta capacitat de servei i d’autoorganització, els proporciona una bona base per a ser més sensibles al voluntariat i constata que la societat i les famílies que la componen viuen de manera natural els seus deures en benefici de tota la comunitat.
LA BELLESA, expressió de Llibertat  -  COM SENTS LA BELLESA?     
Article de Marta Montcada per a la Revista RE nº 56 - Octubre de 2008         

La vivència i la implicació amb l’art que he anat conreant, m’ha fet entendre i sentir la bellesa no solament com una apreciació estètica de la realitat en harmonia, sinó també com una qualitat interna que dota d’ànima totes les coses. Una observació serena i pacient pot aplegar aquesta essència per aconseguir transferir a l’art l’emoció de les coses vives, aspecte primordial de la seva autenticitat.
Artista plàstica multidisciplinar

Nascuda a Barcelona el 1961.  Segueix la professió dels seus pares Joan Montcada i Mercè Escaiola, ambdós artistes i professors d’art, amb qui col·labora i fa exposicions conjuntes. Llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona el 1984 en l’especialitat de gravat, litografia i serigrafia. Cofundadora del Centre de Gravat Binomi de Barcelona, del 1984 al 2010 és assessora tècnica i estampadora de l’obra de cotitzats artistes.